Het Internet biedt iedereen de gelegenheid om zijn eigen website te beginnen. Het onderwerp van zo'n site kan van alles zijn: een hobby, je woonplaats Vlieland, een fanclub, of een ander interessant onderwerp. Wie echter ontevreden is over een andere persoon of een bedrijf, kan ook een website opzetten, en daarin zich afreageren op die persoon of dat bedrijf. En daar beginnen de problemen: mag dat eigenlijk wel?
Het staat iedereen vrij zijn mening te geven over een bepaald onderwerp, dus ook over bijvoorbeeld de service bij een winkel of de kookkunsten van een kok. Actiegroepen doen dit bijvoorbeeld al jaren, en of het nu via een poster, een folder of een website gebeurt maakt niet uit.
Die mening moet, voorzover het gaat over feitelijke zaken, natuurlijk wel kloppen. Echter, als iemand dat beweert terwijl het niet waar is, is het imago van dat bedrijf onterecht geschaad. En wie een ander schade toebrengt, moet deze vergoeden.
Het opzettelijk aantasten van iemands eer of goede naam door verspreiding van een bepaald feit is een misdrijf: smaad. Als dat schriftelijk gebeurt, en publicatie op een website is “schriftelijk”, maakt de dader zich schuldig aan smaadschrift. Een verdediging tegen smaad is dat het verweten feit waar is, en dat het in het algemeen belang was om dit feit te verspreiden. Wat precies dit “algemeen belang” is, is vrijwel geheel afhankelijk van het geval. Een verwant misdrijf is laster: het opzettelijk verspreiden van iets waarvan de dader weet dat het een leugen is.
Het zal echter vaak niet meevallen om aan te geven waar een feit ophoudt en een mening begint. Vaak gaat het om de interpretatie van dat feit.
Ook is het lastig om te achterhalen wie de dader is van zo'n misdaad, als diegene zijn uiterste best doet om anoniem te blijven. Toch laat iemand op het internet vele sporen na. Met elke huis- tuin en keuken pc is het vrij eenvoudig om enkele sporen na te gaan. Dat bleek wel!!