Enquête op Vlieland
Na tips uit de Vlielandse samenleving heeft de Enquêtecommissie Bouwfraude besloten opnieuw bijeen te komen om de verhoudingen tussen aannemer Diekstra en Burgemeester van de Markt te onderzoeken.
De Commissie heeft daarvoor een aantal projecten onderzocht waarbij deze partijen nauw hebben samengewerkt.
De belangstelling door de Commissie werd versterkt na het kennisnemen van de uitspraak van van de Markt; ?Ik heb de Dorpsstraat Democratie willen uitroeien en deze vervangen voor een Burgemeester Dictatuur?
Een belangrijk stuk voor de commissie is een artikel in de Haagse Post.
Vooral de beschrijving van het gedrag van van de Markt aan de bar bij Dikke Daan en de daar al geschetste innige band tussen biertje biertje Tj. Diekstra en jonkie jonkie van de Markt, is reden voor zorgvuldig onderzoek.
Het onderzoek bestrijkt;
- de aankoop van Tj. Diekstra van de Wierschuur en de leidende rol van van de Markt van de wijziging van de bestemming van de grond waarop de Wierschuur van Natuurgebied B tot geschikt voor recreatieve verhuur werd gemaakt. Vooral de suggestie dat van de Markt persoonlijk, vergezeld door Diekstra, op het hoofdkantoor van SBB in Leeuwarden is geweest om daar te pleiten voor een bestemmingsplanwijziging wijst op meer dan functionele begeleiding van dit project.
De commissie zal ook onderzoeken of de burgemeester zich niet meer dan noodzakelijk heeft ingezet bij een eerder plan van Diekstra om een horeca gelegenheid nabij het oostelijk havenhoofd te realiseren. Bij het vooronderzoek is de commissie geschrokken van hetgeen werd verklaard door de vorige technisch ambtenaar van Rijkswaterstaat de Ing. Bouwpa.
Uit zijn verklaring blijkt dat van de Markt geen middel schuwt om zijn doel te bereiken.
- de aanleg van de Duinwijk. Zoals bekend zijn bij de aanleg van de Duinwijk grove fouten gemaakt tijdens het aanbrengen van de fundatie van de woningen. De Duinwijk werd aangelegd door een dochteronderneming van Diekstra, Draaimaar.
Gebleken is dat ambtenaren van de gemeente Vlieland elk deel van het bouwproject geschouwd en akkoord bevonden hebben. De commissie wil onderzoeken of het niet signaleren van gebreken te maken heeft met onkunde of kwade wil.
Vooronderzoek heeft opgeleverd dat een naast familielid van de toenmalige hoofd gemeentewerken van Horkum, een van de projectleiders van Draaimaar was.
Inmiddels is gebleken dat van Horkum ernstig heeft verzaakt in zijn functie als Hoofd Gemeentewerken. En het heeft de commissie verbaast dat de Gemeente Vlieland de man die bekend werd als een van de ambtenaren die vanwege het Pikmeer arrest gevrijwaard werd van vervolging voor handelen waarvoor een burger vervolgd zal worden, als Hoofd Gemeentewerken heeft aangenomen. De commissie wil de banden en verhoudingen tussen Draaimaar, Diekstra, van de Markt en van Horkum en zijn neef onderzoeken.
Ook vind de commissie het verdacht dat op het moment dat een van de bewoners begint te klagen over scheuren in de muur, van Horkum zijn dienstverband bij de gemeente Vlieland beëindigd. De commissie vind het dan ook geen toeval meer dat de ex- gemeente Vlieland ambtenaar van Horkum nu werkzaam is bij Draaimaar.
- de verkoop van het oude postkantoor. Hoewel deze verkoop niet direct met bouwen te maken heeft wil de commissie toch onderzoeken waarom de gemeente Vlieland dit pand heeft afgestoten en of het enkel toeval is dat dit werd aangekocht door bouwbedrijf Diekstra.
De verkoop was wel per inschrijving, maar de verkoop geschiedde door, naar is gebleken, vriend van van de Markt, de makelaar M.Hengelaar.
Uit een van de besloten verhoren is gebleken dat Hengelaar er tijdens een bezichtiging door belangstellenden opvallend vaak liet ontvallen dat het huis slecht was en enkel interessant was voor een aannemer, omdat er naar zijn mening erg veel aan moest gebeuren.
Uit bestudering van de notulen van de raadsvergaderingen is gebleken dat van de Markt, naar zijn zeggen, wel beschikt over voortschrijdende inzichten, maar de commissie wil helder krijgen of van de Markt daadwerkelijk geen visie heeft want de vraag blijft; waarom is het pand verkocht, terwijl er spoedig daarna ruimte te kort is in het gemeentehuis.Waarom zijn tegenoverliggende gebouwen van het gemeentehuis nu wel een optie, en waarom was het naastgelegen gebouw destijds geen optie voor uitbreiding van het gemeentehuis. De commissie wil inzicht krijgen of met de verkoop van het Oude Postkantoor gehandeld werd in het belang van de gemeente of in het belang van aannemer Diekstra.
- een recente prijsopgave van Diekstra voor de verbouw van de Brandweergarage.
De commissie beschikt over stukken waaruit blijkt dat de prijsopgave van Bouwbedrijf Diekstra twee maal zo hoog is als de berekening van een architectenbureau uit Leeuwarden.
Uit anonieme bronnen is vernomen dat Diekstra in de wandelgangen de prijs opving die het architectenbureau had berekend, dus de offerte lag ook op dat niveau. Echter de prijs die Diekstra had opgevangen was in guldens, de offerte van Diekstra was in euro?s. Dit zou de verklaring zijn voor de veel te hoge offerte. De commissie zal haar uiterste best doen om deze verdenking hard te maken.
De commissie wil onderzoeken waarom het gemeentebestuur, ondanks eerdere kritiek uit de raad over de wijze van aanbesteden, waarbij met nadruk werd verzocht om meerdere aannemers om een bieding te vragen, toch weer overging tot 1 aannemer, en wel Diekstra.
- het plaatsen van de huisjes op het strand. Het heeft ook de commissie verbaasd dat van de Markt voor dit project een ondernemer uit Zeeland heeft gevonden. Eenvoudig onderzoek bevestigde vermoedens en de verbazing ging over in het herkennen van een patroon. Het is algemeen bekend dat de vriendin van van de Markt de functie van dijkgravin in Zeeland vervuld. Achter de dijk waarop zij toezicht houdt woont, niet toevallig, ook de ondernemer uit Zeeland. Slechts twee telefoontjes met Zeeland bevestigen de veronderstelling dat de dijkgravin, van de Markt en de Zeeuwse ondernemer elkaar ontmoet hebben tijdens een receptie en dat van de Markt diep onder de indruk was van de Zeeuwse ondernemer. De Zeeuw heeft tijdens deze ontmoetingen aangegeven zijn bedrijf uit te willen breiden. Van de Markt, waarvan algemeen bekend is dat hij Vlielanders, op 1 uitzondering na, niet geschikt acht voor wat voor onderneming dan ook, zag hem meteen als geschikt kandidaat. De commissie zal trachten zicht te krijgen of van de Markt zich alleen uit liefde voor zijn nieuwe gevonden Zeeuwse Vrind zo heeft ingespannen, of dat hem wellicht gunsten in het vooruitzicht zijn gesteld.
De commissie tracht ook uit te vinden wanneer in het traject tot het daadwerkelijke plaatsen van e huisjes op het strand de ander dochter van Diekstra, Timmersma in beeld is gekomen. Timmersma werd, zoals de commissie is gebleken, namelijk de bouwer van de geprefabriceerde strandhuisjes. Dat bij ook dit project Diekstra weer een opdracht krijgt wekt bij de commissie inmiddels geen verbazing meer.
Het korte vooronderzoek en het horen van diverse betrokkenen rechtvaardigen een diepgaand onderzoek. Binnenkort zullen de eerste openbare verhoren plaats gaan vinden.
Namens de Enquêtecommissie Bouwfraude,
De Voorzitter,
Marijke Vox.