opkleden eilander feest of niet?

  • anke

    Ik zit me net te bedenken dat dit een forum is. Ik wil wel eens weten wat de bezoekers van dit forum vinden over het volgende;

    is het opkleden een eilander feest of wordt het langzaam maar zeker ( ook) een toeristische attractie.

    Mijn mening; opkleden is echt Vlielands, iets van de eilanders onderling en absoluut geen toeristisch gebeuren. Ik zou het fijn vinden als Gasten die op 5 december op Vlie zijn lekker in hun huusje of kamer blijven en niet gaan loeren in de Dorpsstraat en omgeving; ik bedoel, wij ( de eilanders/opkleders) zijn toch geen toeristische attractie??

    Groet,

    Anke B.

  • Roelof

    Hoi Anke,

    Ook weer op het web, zie ik.

    Ben ik wel met je eens, alleen wordt elk feest vercommercialiseerd, zo ook dat van jullie, en dat gebeurt dus ook door (al dan niet ras-)Vlielandse uitbaters.

    Of het nu een regendans van de pigmee-en betreft, of het Harlinger tobbedansen, het Grouse Sint Pieter of het eilander opkleden. Elke apartigheid wordt helaas aangegrepen om centen te verdienen, of dat nu een feest betreft of andere zaken, denk eens aan het (toeristisch) bekijks wat ongelukken, branden e.d. trekt.

    Daar zal iedereen denk ik mee moeten leren leven.

    Groet,

    Roelof

  • J.L.

    In zoverre mee eens Anke, dat er toeristen naar de opgekledenen komen kijken is nog niet zo'n probleem, maar er zijn er ook bij (oud-vlielanders/kennissen van eilanders/toeristen) die mee gaan doen met het opkleden. Ik bedoel, hoe moet men die nu ooit raden. Dit lijkt mij geen goeie zaak.

  • anke

    Hee, dank voor de reacties, (ja Roelof, heb weer es tijd ( en zin) om te reageren.)

    Was vanmiddag in Dorp en het was er erg prettig, goeie sfeer. Het blijft gewoon heerlijk om die boot naar de veerdam te zien stomen en een volle veerdam, met de echte Vlielander Fanfare; Heerlijk!

    Iedereen is bezig met opkleden in het hoofd en ondertussen zijn de kleinste Vlielanders in alle staten vanwege de SINT.

    Het commercieele m.b.t. opkleden valt m.i. wel mee. immers; vanaf 23.00 uur gaat iedereen die dat wil naar de Stoep en daar wordt wel wat geld omgezet, want FEEST met z'n allen

    In de open Huusjes KRIJGT iedere opkleder die dat wil een drankje, een hapje enzo.

    Dus hoe zou zo'n feest echt commercieel kunnen worden? ( sorry hoor, kan de puntjes op de e niet vinden)

    Als opkleders zich voor geld laten filmen of op de foto laten zetten, gaat het mis denk ik.

    J.L. ben het met je eens. Hoewel; ben een keer wezen opkleden met Sien uit Amsterdam en wie kent die nou niet???? En zo zijn er wel meerdere Gasten die volgens mij heel veel Vlielanders kennen en die dus mee zouden kunnen doen. Daarmee wordt het nog niet een toeristische attractie toch?

    Iedere opkleder zou zich af moeten vragen of hij/zij genoeg “bekend” in dorp is om door de meesten herkend te kunnen worden worden.

    Ik herken zelden iemand, ben erg slecht in raden, toch zal ik vanavond een poging wagen.

    Ach, als we maar lol hebben en dat zal echt wel lukken vanavond.

    Groet ( ook aan je familie Roelof),

    Anke

    ps.Eigenlijk erger ik me het meest aan loerende Badgasten in de Dorpsstraat en een huiskamer vol (in mijn ogen) Badgasten die ik echt niet ken en zij mij ook niet.

    Zal wel mijn Amelander bloed zijn (daar ben ik geboren en opgegroeid en daar gaat het er heel wat strenger/traditioneler aan toe).

    A.B.

  • k.olkje

    ik vind dat dat moet kunnen als je nu niet meer op vlie woont maar er nog meerdere keren per jaar komt en daarvoor 15 16 17 18 etc jaar op vlie gewoont heb mag je best mee lopen helemaal als je op het eiland bent geboren.

    en je weet zelf wel of genoeg mensen je zullen raden

  • Vlieger

    Uiteraard is het een eilanderfeest!!

    Maar als er gasten gaan kijken naar al die mallotige-eilanders die verkleed gaan daar is toch niks mis mee?

    Wie stoort zich daar nou aan?

    De meeste gasten hebben na 10 minuten door de dorpsstraat flaneren het toch wel gezien. Dat er badgasten zijn die ook gaan opkleden, tsja dat snap ik ook niet.

    Een voordeel ze weten zeker dat ze niet geraden zullen worden en dat is toch de bedoeling, haha

    Gegroet Vlieger